maandag 6 november 2017

Schaken op school


Een bezoek aan het Hoogovens Schaaktoernooi, dat begin 2016 een dag neerstreek in het Utrechts Spoorwegmuseum, bracht Henk ten Hoeve van basisschool Het Schateiland op het idee om schaken meer onder de aandacht te gaan brengen op basisscholen. 

Met name de daar vertoonde film "De Droomvermenigvulderaar", over een schaakschool in de Indische Buurt in Amsterdam, inspireerde hem tot dit initiatief. Samen met Anne-Marie Benschop (voormalig Nederlands kampioen schaken) begon Ten Hoeve schaaklessen te organiseren op zijn school in Kanaleneiland, waarvan een groot deel (zo'n 90 procent) van de kinderen een immigratieachtergrond heeft. "Ook bij deze groep slaat het schaken aan. Het mooie van schaken is dat het wereldomvattend is en dat iedereen het kan spelen. Mondeling taalgebruik is niet belangrijk."

Door het organiseren van schaaklessen hoopt Ten Hoeve de interactie, en ook de integratie in zijn buurt te verbeteren. "Schaken kan vanaf vier jaar tot hoogbejaard. Als kinderen met hun oom, tante of buurman gaan schaken, kan er tussen de verschillende generaties een goede interactie ontstaan." En ziet hij al succes in Kanaleneiland? "Ja het werkt, maar het gaat heel langzaam. Het is een kwestie van lange adem." Om kinderen niet alleen op school, maar ook thuis te laten schaken, organiseerde Ten Hoeve voor hun moeders eveneens schaaklessen. En vanaf januari 2018 wordt het schaken zelfs, vanaf groep 4, een verplicht lesonderdeel op het Schateiland.

Het Kanaleneiland Open op 3 november is een logisch vervolg op deze schaakinitiatieven. In samenwerking met adviesbureau Berenschot, gemeente Utrecht en de Rabobank wordt een aantal schaakprojecten voor Utrechtse basisscholen onder de aandacht gebracht. Leerlingen van Utrechtse basisscholen nemen het tegen elkaar op, en de bezoeker kan zelf zijn schaaktalent meten met jeugdige toptalenten van de Nederlandse schaaksport. Ook zijn er lezingen en presentaties van o.a. wethouder Paulus Janssen en schaker Hans Böhm. De dagvoorzitter is Tom van 't Hek die Utrechtse basisscholen zal bevragen waarom ze een schaakproject willen opstarten.

Worden kinderen slimmer van het schaken? "Ja, het helpt me met concentreren en het is een alternatieve manier om het denkvermogen te gebruiken. Al ben ik in mijn leven nog niet in situaties gekomen waarbij ik mijn probleem-oplossend vermogen gebruik op de manier zoals ik die bij schaken gebruik,"zegt schaaktalent Robby Kevlishvili die tijdens Kanaleneiland Open een simultaan zal geven. Ten Hoeve: "Kinderen leren een bepaald strategie te ontwikkelen. Je ziet het ook in de manier waarop ze gaan voetballen na het schaken: ze gaan echt vooruitdenken."

Eerdere publicatie in het Stadsblad. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten