donderdag 11 januari 2018

Groot vertrouwen bij The Kyteman Family


Tien jaar lang volgde de Utrechtse fotograaf Gabriel Eisenmeier Kyteman en zijn bandleden op de voet. Het resultaat is een lijvig fotoboek, waarin de Utrechtse muzikant, al dan niet samen met zijn Hiphop Orkest, en later het Kyteman Orchestra, in vele hoedanigheden wordt afgebeeld.

In extase op het podium, geconcentreerd blazend op zijn trompet, in de tourbus met een hoofdtelefoon op, of slapend op een bankje. Eisenmeier mocht overal bij zijn, tot in de kleedkamer aan toe. Maar het vertrouwen moest wel groeien. "Aanvankelijk was ik niet bij bandbesprekingen, of als er gevoelige zaken werden besproken."

De twee kenden elkaar al langer. Benders was gastmuzikant bij C-mon & Kypski op het moment dat Eisenmeier die Utrechtse band aan het fotograferen was. In 2007 besloot Eisenmeier het hiphoporkest van Kyteman te gaan volgen met zijn camera. Het idee voor het fotoboek ontstond pas een paar jaar later, toen hij huisfotograaf werd bij Kytopia, het thuishonk van Kyteman.

Wat fascineert Eisenmeier het meest in de Utrechtse muzikant? "Hij heeft een permanente noodzaak om zijn creativiteit te uiten en zoekt hierbij voortdurend naar creatieve ontwikkeling. Als hij succes heeft, en het dreigt routine te worden waar hij mee bezig is, begint hij weer iets anders."

Dat geschiedde toen Kyteman met zijn Hiphop Orkest de zalen in Nederland plat speelde, en hetzelfde gebeurde na het succes met The Kyteman Orchestra. Benders besloot opeens in de weer te gaan met modulaire synthesizers en hij zweerde zelfs zijn trompet af. Toch is Eisenmeier van mening dat Kyteman zelf, in die tien jaren dat hij hem en zijn bandleden volgde, het minst is veranderd van het hele gezelschap. "Hij is altijd de man met de uitgesproken ideeën gebleven."

Zijn meest geslaagde foto? "Een van de eerste foto's in het boek denk ik, als ze allemaal tegelijk in de lucht springen. Op die foto treedt het familiegevoel van de band het sterkst naar voren." Een speciale herinnering heeft hij aan een foto van twee nightliner bussen, waarmee de band door Duitsland tourde. "Ik reed mee met de vrachtwagen met instrumenten, en baalde een beetje dat ik niet bij de muzikanten kon zitten. Maar ik wist dat ze dezelfde route zouden rijden, en heb de hele nacht gewacht voor een foto, totdat een van de twee ons zou inhalen. En toen reden ze allebei voorbij, ook nog onder een brug!"

Wat Eisenmeier vooral is bijgebleven van zijn tijd met Kyteman is het onderlinge vertrouwen binnen de band. "Het zijn stuk voor stuk goede muzikanten, en een beetje gezonde spanning is er natuurlijk altijd. Maar het vertrouwen moet wel groot zijn als je samen zo intensief optrekt."

Eerdere publicatie in Stadsblad.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten