woensdag 18 april 2018

La Superba: een gelukzoeker op zoek naar een nieuw thuisland


In zijn roman Superba beschrijft Ilja Leonard Pfeijffer de zoektocht van een obsessieve man naar het mooiste meisje van Genua. Het boek is bewerkt tot een spannend en muzikaal theaterstuk over dromers en gelukszoekers.

Dat artistiek leider Servé Hermans de roman van Ilja Leonard Pfeijffer ooit zou gaan regisseren, stond eigenlijk al na de eerste lezing vast: "Ik vond het een fantastisch boek. Ilja Leonard Pfeijffer schrijft monumentale zinnen en ook het thema vond ik erg mooi: een gelukzoeker die op zoek is naar een nieuw thuisland." Die gelukzoeker in de roman betreft een Nederlandse schrijver die in Genua inspiratie wil opdoen, omdat hij genoeg heeft van "het platgeslagen land, de kortingskaarten, het goed onderhouden asfalt en de blonde meisjes die hun fiets roze spuiten".

copyright: Ben Van Duin
In de Italiaanse stad ontmoet hij vele andere gelukszoekers, zoals de rozenverkoper, de illegaal en de alcohollist."Het zijn heel verschillende types, maar allemaal met dezelfde verwachtingen en dromen van een nieuw en beter leven." Om toestemming te krijgen voor zijn toneelbewerking ging Hermans, samen met de acteurs Angela Schijf, Wim Opbrouck en Michel Sluysmans, op bezoek bij de in Genua woonachtige Pfeijffer. "Op de bovenste verdieping van een hotel hebben we het hem voorgelezen, dat was wel bijzonder. Zelf speelde hij ook nog een rol, en dat deed hij met een ronkende stem haha. Gelukkig vond hij het een intelligente bewerking en kregen we zijn zegen."

Het verhaal van Superba is bijna Lynchiaans te noemen: een schrijver vindt een vrouwenbeen dat hij mee naar huis neemt en dat hem opwindt. Vervolgens gaat hij obsessief op zoek naar het mooiste meisje van Genua. "Zijn odyssee voert langs vele barretjes en eindigt in de onderbuik van de stad, tussen de travestieten. Het verhaal gaat ook over de aantrekkelijkheid van perversiteit." De soundtrack bij deze dwaaltocht bestaat uit bekende Italiaanse hits als Felicita en Ti Amo, maar dan in een verbasterde, donkere uitvoering.

Voor Hermans stond het buiten kijf dat Wim Opbrouck (eerder nog zijn leermeester bij NTGent) de rol van de schrijver zou spelen. "Wim is een fenomenaal acteur die ik ongelooflijk bewonder. Hij speelt een scène nooit op dezelfde manier." En de keuze voor Angela Schijf? "Op haar kun je de vinger niet leggen: ze heeft iets ongrijpbaars. Ook is ze onwaarschijnlijk mooi. En ja: Ilja vond het ook een heel goede keuze."

Eerdere publicatie in AD Amersfoortse Courant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten